De steen in de rivier

Parabel over je levensdoel

Ik vroeg om een tekst die ik kon meedragen in mijn leven en die tegelijk een oefening in channelen was. Dit is was volgde.

“Het leven is niet altijd geweest zoals het nu is, soms was het slecht, soms was het goed. In geen geval rechtlijnig. Meer kronkels dan rechte wegen. Daarom zat het ook vol verrassingen, grote en kleine, aangename en minder aangename. Zo kabbelde het voort als een klein beekje, smal tussen hoge kanten, rustig stromend, onopvallend voor passanten en met een steen op de bodem die opviel terwijl het koele zuivere water eroverheen en erlangs stroomde. Hij was een hoekige steen en zag eruit als een stuk van een vierkante voetpadsteen. De steen hield zich gedeisd, onwankelbaar op zijn positie en niet van zijn stuk te brengen bevorderde hij de stroming op zijn eigen kleine plekje. Het water stroomde er onvermoeibaar langs. Eigenlijk deed het water geen moeite, het rolde naar beneden. Wat is er nu gemakkelijker dan je naar beneden te laten rollen van een helling? Dus dat deed het water, mooi, onverzadigbaar volgde het zijn eigen aard. De steen voelt het water langs zich heen glijden, hij wast zich er in en tegelijk doet hij het water een beetje van koers veranderen precies omdat hij daar ligt. Een beetje maar, maar wel al het water dat er passeert. Maak je dus geen zorgen over je plaats in de rivier. De rivier wast je en jij verandert het water in de rivier ook een beetje. Je stuurt de koers van het water een beetje, maar wel van al het water dat langs jou heen glijdt.”

Tekst: Patrick Van Buyten

Foto: met dank aan Robert Cunningham

2020-06-11T12:24:30+02:00