De Moeder Godin in vuur en vlam

Nee, het laat ons niet onberoerd de brand in de Notre Dame van Parijs. Het ontroert onze ziel en vertelt ons met een taal die bulkt van de symboliek wat er gaande is.

De Notre Dame, het teken van de aanwezigheid van de goddelijke Moeder in Parijs, Frankrijk, Europa, is gebouwd op een eiland, het hart waarrond de stad opgetrokken is. Rond het eiland waar, net zoals op het heilige eiland Avalon aan de overzijde van de zee, de Moeder Godin geëerd werd, woonden vele eeuwen geleden de Parisii, de eerste bewoners van de huidige stad Parijs.

Maar de huidige naam Paris vertelt meer dan enkel de verwijzing naar de eerste bevolkingsstam, de Parisii, die daar woonde. Par-is, of laten we het Par-Isis noemen, is de stad die gegroeid is omheen (para in het grieks) het heiligdom van de godin Isis, het symbool van het goddelijk vrouwelijke, ‘the divine feminine’, ‘la Dame divine’, bij uitstek. Later heeft de christelijke overheersing, net zoals bij vele oude heiligdommen, dit godinneneiland omgebouwd tot een heiligdom van Maria, 0nze-Lieve-Vrouw, en er een overweldigende, magistrale kathedraal opgetrokken. Een fenomenale kathedraal als uiting van devotie aan de Goddelijke Moeder, Notre Dame en meteen ook als een niet mis te verstaan teken van de macht van kerk en staat.

De brand in de Notre Dame de Paris staat bol van symbolische betekenissen en boodschappen die ik graag met jullie deel. Niet om ze klakkeloos over te nemen, maar om de inhoud even te laten bezinken en na te denken over wat met jou resoneert.

Vuur, het natuurelement van kracht, vernietiging en vernieuwing

Maandenlang heerst ontevredenheid in Frankrijk en in het bijzonder in Parijs. De noden van de morrende, betogende bevolking worden niet of nauwelijks gehoord en de acties escaleren. De ontevredenheid, zet zich om in kwaadheid, woede en de laatste weken zelfs in ongebreideld geweld, agressiviteit en brandstichting.

Dit alles heeft met de spirituele betekenis van het element Vuur te maken. Bij goed en wijs gebruik van de energie van het element Vuur brengt dit de nodige passie, daadkracht en enthousiasme om oude patronen, niet langer bruikbare gedachten, roestige structuren enz. die de vooruitgang in de weg staan, achter te laten en plaats te maken voor verandering, vernieuwing, nieuw leven. Door wijsheid, dialoog, wederzijds begrip te negeren wordt de opgekropte vuurkracht die leeft in de bevolking en bij de beleidsmakers een oncontroleerbare energie die als een ongeleid projectiel door het land en de bevolking raast, met allerlei wantoestanden en koppigheid tot gevolg. De losgelagen Vuurenergie zoekt een uitweg en richt zich op het spiritueel symbool van eenheid, Frankrijks culturele, historische, spirituele en gematerialiseerde trots bij uitstek: de kathedraal van de Notre Dame!

De Goddelijke Moeder treedt op

In vroegere tijden begon als gevolg van het stuitend gedrag van volk en vorst het plaatselijke Madonna-beeld wel eens te wenen. Al dan niet tranen van bloed. Vandaag de dag is zelfs een dergelijk mirakel ontoereikend om de mensheid, inderdaad, het gaat niet alleen om Frankrijk en Europa maar om de hele wereld, tot bezinning te doen komen. Vandaag zijn grotere, desastreuze middelen nodig.

De Goddelijke Moeder toont zich in haar krachtigste, meest liefdevolle gestalte en neemt de energie van de woede, de onverzettelijke machtsdrang van haar kinderen tot zich, ze absorbeert de vuurenergie en schiet letterlijk in vuur en vlam. Op die manier slaat ze een hele stad, een heel land, een heel werelddeel, de hele wereld met verstomming.

Voor mij, als spiritueel mens en toegewijde aan de Grote Moeder Godin, is dit een daad van onvoorwaardelijke liefde, het onvoorwaardelijke liefdesoffer van de Godin om de woede, onmacht en onkunde van haar kinderen te transformeren tot alles omvattende stilte, die zich als een mantel van verzachting en troost over de wereld uitspreidt. Solidariteit, eenheid, verbondenheid en respect voor het goddelijk vrouwelijke steken voorzichtig de kop op. Een stad, natie, wereld likt haar wonden en men zoekt steun bij elkaar.

Het tijdstip. Beter georkestreerd kan niet!

Om 10 minuten voor 7 uur ’s avonds, worden de eerste tekenen van de brand opgemerkt. Het tijdstip dat president Macron zich opmaakt om zijn maatregelen i.v.m. het protest van de gele hesjes en de diepe ontevredenheid van de Franse bevolking toe te lichten.

Om 20u zou de toespraak aanvangen. Exact 1 minuut vooraf stort de gracieuze torenspits van de Notre Dame als een gloeiende fakkel, in overmoed reikend naar de hoogste regionen van de hemel, onverbiddelijk in, voor het oog van toekijkend Europa en de hele wereld. Een duidelijker beeldspraak en een les in nederigheid zouden we zelf niet kunnen bedenken!

Moed en verbondenheid

De hele wereld rouwt om een groot cultureel, spiritueel en historisch monument dat vreselijk getroffen is.

Toch komen meteen allerlei solidariteitsacties op gang. De allerrijksten trekken hun geldla open en storten duizelingwekkende bedragen in de kas voor heropbouw. Mensen komen bijeen om te zingen en te bidden. Wereldwijd richten allerlei organisaties steunfondsen op.

Het collectieve hart begint te spreken… De Godin wordt in ere hersteld.

Katrijn Joris

 

 

2019-05-28T14:05:18+02:00